Albany WA

30 januari 2014

Onze laatste twee dagen van onze vijfdaagse roadtrip hebben we doorgebracht in de omgeving van Albany, meer bepaald in Torbay, een dorpje tussen Denmark en Albany.  Albany is na Fremantle ook een belangrijke havenstad in WA gelegen in de Great Southern Region. Het is de ideale uitvalbasis om deze streek te ontdekken.

Toen we aankwamen in Albany was het bijna donker, we konden nog net de zonsondergang meepikken.

De volgende morgen werden we wakker met deze kangoeroe's voor onze deur, wie goed kijkt ziet een baby in de buidel.


Onze eerste stop van die dag was het Torndirrup National Park waar zich onder andere The Gap en Natural bridge bevinden. De Gap is een zeer indrukwekkende kloof van 25 meter diep, waar metershoge golven tegen de rotsen beuken.

The Gap

De Natural Bridge bestaat uit een granieten rotsformatie, zo zie je maar dat water en wind soms ook voor heel mooie natuurverschijnselen kunnen zorgen. De kustlijn rond Albany wordt ook wel eens de rainbow coast genoemd.
Natural Bridge
De tweede uitstap van de dag was de Luke Penn wandeling, een 7 km lange tocht langs de Kalgan Rivier. Helemaal in contrast met de ruige kusten die we die morgen hadden gezien.

In de namiddag stond er een klim op het programma, in het Porongurup National Park maar dat is voor een andere keer.

Rijbewijs

21 januari 2014,

Vanaf vandaag zijn de straten in Perth er weer een beetje onveiliger op geworden...Charlotte heeft vanmiddag haar theoretisch rijbewijs gehaald. Hier in Australië kan dat al vanaf 16 jaar.




Volgende stap is 25 uren rijden op de openbare weg met supervisie, ofwel met ons of met een rijschool, met een gele L op de auto.
Als ze al haar uren verzameld heeft kan ze het praktische examen afleggen. Als ze hiervoor slaagt mag ze met een rode P rondrijden en moet ze weer 25 uur volmaken, dan volgt een tweede praktische test als ze 17 wordt, slaagt ze daarvoor dan moet ze nog anderhalf jaar met een groene P rijden.
Het is een hele procedure, het duurt ongeveer twee jaar vooraleer je je officiële rijbewijs op zak hebt.
Veel oefenen is de boodschap!


Fata Morgana

19 januari 2014

We hebben vanmorgen voor de kust van Perth een echte mooie Fata Morgana gezien oftewel een luchtspiegeling. Als je meer technische uitleg wil hierover klik dan hier.
Vanaf het strand kijken we normaal uit op Rottnest Island, het was vandaag niet anders, alleen leek het nu alsof het eiland opgestegen was vanuit de zee, heel spectaculair!
spooky Rottnest


Het is vandaag een zeer warme dag met weinig wind, op zulke momenten heb je naar het schijnt de meeste kans om dit fenomeen te bewonderen en in mijn geval vast te leggen op camera.

Gelukkig maar dat er geen wind was vandaag, het grootste gevaar voor de bosbranden hier in Perth is nu wel geweken.  Vorige week nog woedde er op zo'n 20 km landinwaards een felle brand, 52 huizen zijn verwoest en één iemand liet hierbij het leven.  Het was toen de heetste dag van de zomer tot nu toe met een maximum temperatuur van 44°C, voeg hierbij kurkdroge bossen en felle wind, ideale coctail voor bosbranden.  Gelukkig is dit voor Perth maar één dag geweest, de rest van de week 'koelde' het weer af naar een aangename 30°C.  Dus op zich is die warmte heel goed uit te houden.
Veel erger is het voor het zuiden van het land waar de hitte maar blijft aanhouden en waar er wel degelijk een hittegolf heerst.  Ook in deze streek woeden er momenteel zo'n 35 bosbranden, die nu stilaan onder controle zijn, maar nog niet uitgedoofd zijn.

Southern Forests

14 januari 2014

Margaret River is echt een aanrader, nooit verwacht dat het zo anders kon zijn dan Perth.
We hebben twee dagen heerlijk genoten van de prachtige wandelingen, het lekkere eten, de wijn en de uitzichten. Tijd om verder te reizen naar onze volgende bestemming.

Via Caves Road verlaten we de Margaret River regio richting Pemberton. We laten de grotten die onderweg nog te bezichtigen zijn aan ons voorbij gaan.  Onderweg rijden we door het Boranup Karri Forest. Dit woud maakt nog steeds deel uit van het Leeuwin Naturaliste National Park. Boranup is het Aboriginal woord voor 'mannelijke Dingo'.  Spijtig genoeg hebben ze die honden in deze streek uitgeroeid omdat ze een bedreiging vormden voor de schapen.
Grote karri-bomen domineren hier de heuvels en de vallei, deze bomen kunnen meer dan 50 meter hoog worden, heel indrukwekkend om te zien, het is zo'n contrast met wat we tot nu toe gezien hebben.
Caves Road
Pemberton is gelegen in het hart van deze karri-bossen en was vroeger het middelpunt van de houthandel, hoe kan het ook anders met zulke bomen. Het is gelegen aan het Gloucester National Park, ja alweer een National park en ik kan je nu al zeggen, het is niet het laatste dat we bezocht hebben op onze roadtrip :-)
Het is de thuishaven van twee indrukwekkende klimbomen, de Dave Evans Bicentennial Tree, hij is 68 meter hoog, gelegen in het Warren National Park, wat vlakbij ligt en de Gloucester Tree, 61 meter, in het Gloucester National Park.
We gingen ze wel niet allebei beklimmen, de kinderen kozen uiteraard de hoogste:-) Toen we ter plaatse kwamen waren er nog maar twee moedige personen die de klim aandurfden...Charlotte en Bert.  Ik heb wel even geprobeerd maar ben na vijf treden weer naar beneden gekomen, ik kreeg hoogtevrees alleen al door omhoog te kijken:-), maar vooral ook een gevoel van onveiligheid, de boom is op eigen riscio en zonder veiligheidsriemen te beklimmen.  Toen ze halfweg waren vond Bert dat het genoeg was, te onveilig, Charlotte heeft braaf geluisterd naar de papa en is ook mee naar beneden gekomen:-)

platform halfweg de top

halfweg

selfie of the brave!

panoramisch uitzicht 
Cedric en ik piepklein



Deze dag stond trouwens helemaal in het teken van bomen kijken en kilometers vreten. We moesten die dag nog ergens tussen Denmark en Albany aankomen, meer bepaald in Torbay, waar we voor de volgende twee nachten een appartement gehuurd hadden.
Walpole
Onderweg passeer je veel kleine dorpen, tussen Walpole en Denmark bevindt zich The Valley of the Giants. Maar eerst maakten we een stop in het Walpole Nornalup National Park om er de Giant Tingle Tree te bewonderen, de oudste Eucalyptus ter wereld. Hij heeft een omtrek van 25 meter!



Intussen zien jullie waarschijnlijk door al die bomen het bos niet meer...maar wat wij ook heel tof vonden was de Tree Top Walk in The Valley of The Giants even verderop tussen Walpole en Denmark, een wandeling tussen de boomtoppen van Tingle Forrest op een hoogte van 40 meter.
Deze keer aangenaam wandelen op een stevige, veilige constructie, met nog maar een beetje hoogtevrees.


En om het bomenhoofstuk helemaal af te sluiten nog een wandeling op de grond door het Ancient Empire, waar we voor een laatste keer die prachtige, reuze bomen konden bewonderen.
Genoeg bomen gezien, tijd om richting Albany te rijden voor nog meer avontuur.







Cape to Cape in Margaret River

11 januari 2014


De Cape to Cape Walk is een wandelpad van 125 km lang tussen Cape Naturaliste en Cape Leeuwin in het Leeuwin-Naturaliste National Park helemaal in de zuidwestelijk hoek van Australië. De volledige wandeling duurt 7 dagen.  Wij hebben een paar wandelingen in Cape Naturaliste gecombineerd en dan met de auto verder gereden naar Augusta om de Cape Leeuwin te bezoeken.

We vielen van de ene verbazing in de andere, prachtige kusten, witte stranden en een fantastisch klimaat, er waait altijd aan afkoelende wind, toch wel goed beschermen tegen de zon. Hier nog geen massatoerisme, of is Australië zo uitgestrekt dat een paar toeristen niet opvalt, wij vonden dat in elk geval niet erg:-)




vuurtoren in Cape Naturaliste


prachtige uitzichten

We waren iets te laat voor de walvismigratie, wel veel zeehonden gezien

mooie Bunker Bay strand van Dunsborough
nog meer mooie uitzichten
Na onze 10 km wandeling zijn we verder gereden naar Augusta. Alvorens de Cape Leeuwin te bezoeken even uitblazen in Flinders Bay. De meeste stranden aan deze kant van het land zijn ideaal om te surfen of kitesurfen


Flinders Bay
De naam Cape Leeuwin klinkt Nederlands en dat is het ook, deze naam verwijst naar het Nederlandse schip de 'Leeuwin' dat het in 1622 ontdekte. Het wordt dan ook wel eens 't landt van de Leeuwin' genoemd
Op dit punt ontmoeten de Indische Oceaan en de Southern Oceaan elkaar. Indrukwekkend om te zien hoe sterkt de wind en de golven hier zijn.

vuurtoren Cape Leeuwin





 two oceans meet