Anzac Day

25 april 2012

Het is vandaag geen school, het is Anzac Day.
Een herdenkingsdag voor alle gesneuvelde soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland tijdens WOI, die o.a ook meegevochen hebben in Ieper. Hieronder een link voor als je er meer wil over lezen:

http://www.awm.gov.au/atwar/ww1.asp



New Delhi


24 april 2012

Het was gezellig om nog eens een weekje in Delhi te zijn, geloof het of niet, maar het was heel ontspannend.  Er is in dat jaar niet veel veranderd:-) nog altijd dezelfde 'georganiseerde' chaos.
Ik heb meteen een bezoek gebracht aan de school waar onze kinderen zaten. De mascotte van de school is veranderd, vroeger waren het de 'Falcons', nu de 'Tigers' met hun zwart-gele kleuren.
kiosk op AES

zwembad AES
Ik was ook nog wel eens benieuwd hoe mijn groentemarkt (INA markt voor de kenners) eruit zou zien, toch een plaats waar ik iedere week kwam, ik was aangenaam verrast, het stalletje waar ik altijd kocht was volledig gerenoveerd, marmer op de grond, ijzeren rekken en spots in een vals plafond. Uiteraard kenden ze mij daar nog, het is volop mango seizoen, spijtig dat ik er geen kan meenemen naar Australië.

mango's! 

bij de poelier

verse vis

verse scampi's
Wat ook niet mocht ontbreken op mijn korte trip was een bezoek aan Sarojini Nagar Market, op deze markt is vanalles te koop, maar ze is vooral interessant voor kleding, alle afgekeurde kleding, die in India wordt gemaakt, komt hier terecht, soms is de kleur of de maat fout of ontbreken er knopen, hier is alijd wel een of ander merk te vinden tegen een spotprijs, de voorraad t-shirts voor de mannen is weer aangevuld.
ingang van de markt, safety first!

stalletje met aardewerk

dé winkelstraat


Natuurlijk mag ook het Indische eten niet ontbreken, dat ik toch wel heb leren appreciëren met de jaren:-) Voor de gelegenheid wist Marleen een lekker Zuid-Indisch restaurant in Hauz Khas Village, waar we genoten hebben van dosa's, een soort pannenkoek gemaakt van rijst en zwarte linzen, gevuld met aardappelen, uien en groenten

Ik kon het ook niet laten om nog eens een kijkje te gaan nemen in 'ons' huis waar we elf jaar gewoond hebben, ik had mij laten vertellen dat er nog niemand anders ingetrokken was, onze tuinman (mali) was op post, hij onderhoudt de tuin nog altijd en ik moet zeggen, buiten zag alles er netjes uit, binnen daarentegen was het nog steeds zoals wij het een jaar geleden hebben achtergelaten, de eigenaar gebruikt het nu als opslagruimte voor zijn meubels...

G-2 Pushpanjali Farms
met Ramlal
met Mahesh













India

13 april 2012

Ik ben voor een weekje in New Delhi om er onze vrienden nog eens op te zoeken, zij gaan ook weg dit jaar. Via Bangkok ben ik hier gisterenmiddag aangekomen. Tot mijn grote verrassing, want ik dacht dat de chauffeur mij zou ophalen, stond Nathalie, met bloemenkrans en al, mij op te wachten!
Ik ben klaar voor een weekje bijpraten, shopping en chaos.



Mijn oude chauffeur,Ramlal, heeft intussen zijn eigen taxibedrijf opgezet en was heel blij om mij terug te zien en fier dat ik zijn eerste klant was:-) dat zou hem geluk brengen, ik hoop het voor hem.
Ramlal en zijn nieuwe auto

Ramlal
wie laat wie door?
Intussen thuis....




Vrolijk Pasen

8 april 2012









Sydney Harbour Brigde

 
Op onze laatste dag, na het ontbijt, hadden we een afspraak op de Rocks, voor het toch wel spannendste gedeelte van onze trip, de drie en half uur durende klim, onder leiding van een gids, over ladders, looppaden en de bovenste boog van de Harbour Bridge.
We hebben even getwijfeld of we het wel zouden doen, ik heb toch wel een beetje hoogtevrees én het is niet goedkoop, zoals alles in Australië trouwens. We hebben dan toch maar vlug besloten om deze kans te grijpen, er nog eens voor terugkomen zou het nog duurder maken:-)  Meteen hadden we ook het verjaardagscadeau voor Bert, die eerder die week jarig was.
De wandeling was zeer goed georganiseerd en helemaal niet gevaarlijk, alles wordt tot in de kleinste details uitgelegd en er is zelfs een simulator van de ladders voor je aan de eigenlijke klim begint, ook wordt er van iedereen een alcoholtest afgenomen, dus geen aperitief voor je aan de klim begint! Gedurende de hele wandeling hang je vast met een veiligheidsriem, het ergste vond ik de vier ladders opklimmen, éénmaal op de bovenste boog was het alleen nog maar genieten van het prachtige uitzicht over de stad. De gids vertelt onderweg de hele geschiedenis van de brug. Wij vonden het echt de moeite en zijn blij dat we het gedaan hebben.
Het was een mooie afsluiter van onze vierdaagse citytrip.
Sydney is echt een aanrader voor al diegene die Australië ooit willen bezoeken, nadat ze bij ons in Perth geweest zijn natuurlijk:-)




bijna boven
yes we did it!
nog even nagenieten
met een 'Dame Blanche'
Na ons avontuur op de brug wilden de kinderen nog eens met zo'n supersnelle boot gaan racen, wij vonden het wel goed zo voor die dag... toen we voorbij deze attractie wandelden zagen we dat de laatste rit van de dag gratis zou zijn, omdat er een groep de boot had afgehuurd voor een fotosessie. Tja toen konden we geen nee meer zeggen...ondanks de regenjassen waren we kletsnat, maar het was fun!



Kings Cross, Darlinghurst en Paddington

Op onze voorlaatste dag was het weer omgeslagen en kregen we regen, had gelukkig onze regenjassen meegenomen omdat regen wel vaker voorkomt in Sydney. Deze dag hebben we een lange wandeling gemaakt ten oosten van het stadscentrum.
Kings Cross en Darlinghurst waren in de jaren twintig van de vorige eeuw berucht om hun straatbendes.
Beide wijken zijn tegenwoordig dichtbevolkte buurten. Kings Cross kent een druk caféleven, ondanks de nabijheid van de rosse buurt.
Het stadsdeel Paddington wordt ook nu nog geroemd om zijn stijlvolle victoriaanse rijtjeshuizen met veranda's van smeedijzeren 'kantwerk', zijn goede restaurants, galeries en antiekzaken. Op zaterdag komt iedereen samen op de plaatselijke markt. Wij waren er op een zondagmorgen, het regende en de meeste zaken waren nog gesloten, maar op zich wel de moeite, want het was zo anders dan wat we tot dan toe van Sydney gezien hadden.
Op de terugweg hebben we in de Botanische tuin genoten van een late lunch, intussen was de zon weer van de partij en kregen we zelfs zonnemelk en een sombrero aangeboden.
'My Kitchen Rules' is een kookprogamma waar koppels tegen elkaar koken, we kijken daar wel eens naar. Eén van de juryleden is een bekende chef hier in Australië, Manu Feildel. Zijn restaurant L'Etoile bevindt zich in Paddington.
Cedric voor het restaurant van chef Manu


rijtjeshuizen in Paddington

Horderns trappen

 heel bekende snackbar in Sydney, al 50 jaar!

Woolloomooloo Finger Wharf was vroeger een passagiersterminal, nu is het deels een hotel, appartementen en natuurlijk ook hier weer vele visrestaurants
Bert sombreros

Charlotte sombreros

Cedric sombreros
lunch bij  de Andrew Carlton Pool in de botanische tuin

The Rocks en Circular Quay


Na ons bezoek aan de zoo zijn we met de ferry teruggevaren naar Sydney Cove, bij Circular Quay, dat samen met The Rocks het oudste deel van centraal Sydney is, persoonlijk vind ik dit ook het gezelligste deel van de stad, hier ook weer veel leven in de brouwerij met zijn vele cafés en restaurants, met ofwel uitzicht op the Rocks met zijn Harbour Bridge, of op het toch wel meest opvallendste icoon van de haven, Opera House.
Circular Quay wordt ook wel eens de geboorteplaats van Australië genoemd. Hier loste de First Fleet( twee oorlogs- en negen transportschepen) in januari 1788 zijn eerste menselijke lading van veroordeelden, soldaten en ambtenaren, en wordt de nieuwe Britse kolonie New South Wales uitgeroepen.
In deze beginperiode hadden deze mensen het zwaar te verduren, ze woonden in The Rocks in tenten in de meest erbarmelijke omstandigheden en leefden van het plaatselijk wild en rantsoenen uit Engeland.
In de oude, gerestaureerde zandstenen gebouwen zijn nu boetiekjes en kunstwinkeltjes te vinden.



dit cruiseschip lag in de haven toen we terugkwamen van de zoo
Sydney Opera House werd ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon, de bouw ervan heeft 14 jaar geduurd, aangezien de constructie uniek was en de problemen dus ook. We hebben genoten van onze rondleiding binnen, spijtig genoeg mochten er geen foto's gemaakt worden. De grootste zaal telt 2690 stoelen en wordt gebruikt voor symfonie- en kooruitvoeringen, jazz, folk-en popconcerten. In deze zaal bevindt zich ook het grootste orgel ter wereld. Een tweede, iets kleinere zaal wordt gebruik voor opera's en dansvoorstellingen. Beneden zijn er ook nog een paar theaterzalen voor kleinere producties. Heel indrukwekkend om dit van dichtbij te kunnen zien! Het dak bestaat uit een miljoen witte tegeltjes, die elk moment van de dag een verschillend beeld geven van dit unieke kunstwerk.
wandeling langs Sydney Cove

wandeling langs Farm Cove met zicht op Opera House

zicht op Harbour Bridge vanuit Sydney Cove

zicht op Opera House vanuit Sydney Cove

klaar voor een tour in Opera House

luisteren naar de gids

zicht op Harbour Bridge vanuit Sydney Cove
 de grote foyers van Opera Theatre en de Concert Hall,vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de haven

Na ons bezoek aan Opera house wandelden we verder naar The Rocks, die zijn naam dankt aan de ruige rotsen die het zicht bepaalde van deze gezellige wijk, met zijn weekend markt en vele restaurants.


wandeling langs historische gebouwen


zicht op de brug vanaf The Rocks



Om deze dag af te sluiten zijn we nog naar een prachtig vuurwerk gaan kijken in Darling Harbour.